Hej Henrik
Dyberg

Jobbar som: VD Proton Finishing

Jobbat på Proton: 15 år

01

Egentligen borde det stå ”metallurg” på ditt visitkort också, eller hur?

”Det var faktiskt inte självklart att jag skulle plugga. Jag är arbetarpojk från Värmland, pappa var metallarbetare och mamma jobbade som dagmamma. Men efter några år i det militära, och efter en vända som svetsare i Norge, så fick jag för mig att jag skulle läsa till ingenjör vid Bergsskolan i Filipstad som är känd för sina utbildningar inom metallurgi. Bergskolan är en del av Luleå Universitet. Och det var där som jag upptäckte materialteknikens häftiga värld!”

02

Från platschef till Vice VD – berätta om din karriär i Proton Finishing!

”Jag hade jobbat inom värmebehandling några år, när Proton Finishing sökte en platschef till sin dåvarande anläggning i Huskvarna. Det var 2009, i efterdyningarna av finanskrisen, och jag blev snabbt involverad i omstruktureringen av verksamheten. Omställningen till en lönsam verksamhet innebar att jag som platschef fick vara med och bygga den effektiva och lönsamma ytbehandlingsspecialist som Proton Finishing är i dag. Det har varit en jätterolig resa som har gått via olika platschefsuppdrag, till ledningsgruppen och nu VD-jobbet.”

03

Varför har du valt att stanna i Proton Finishing?

”Därför att det är bra action! Ytbehandlingsindustrin är ganska traditionell, vilket har betytt att det har funnits väldigt stor potential för utveckling och förändring. Proton Finishing har hämtat hem många av de möjligheterna och ligger i dag väldigt bra till inom en rad olika områden. Det har varit en fantastiskt spännande resa. Vi har ett framåtlutat hållbarhetsarbete, kommer under 2022 att implementera den nya fordonsstandarden IATF och driver just nu ett jättespännande utvecklingsprojekt inom processutveckling och hållbarhet där vi har bildat ett helt nytt ”X-Team” som ska leda arbetet. Jag tycker att det är roligt att få jobba i en koncern med fokus på tillväxt. Det är korta beslutsvägar och det faktum att gruppen är familjeägd och inte börsnoterad ger, enligt min erfarenhet, en helt annan arbetsro. En majoritet av ledningsgrupperna i våra enheter består av medarbetare som har gjort karriär inom företaget och många har andra positioner. Det tycker jag säger mycket!”

04

Varför ska man välja att jobba
i Proton Group?

”Det är enkelt! Du kommer att ha väldigt roligt på jobbet!”

”Det är bra action i det här företaget!”

Enjoy
succeeding
together.®