Koolmesh.
Ett system – alla lösningar!
Med Exaktors belysningsstyrning Koolmesh tar Anders Schultz och hans kollegor energibesparing till en ny nivå.
– Jämfört med en befintlig LED-anläggning kan man minska energiförbrukningen med 60 procent. Byter du från lysrör till LED kan det landa på upp till 90 procent.
Hur gör du när du kommer till jobbet på morgonen? Går du runt och vrider på vattnet på alla kranar, så att det rinner för fullt? Och så låter du vattnet stå på hela dagen, och vrider av det först när du går hem? Om du kommer ihåg det, vill säga… Nähä, tänkte väl det. Så visst är det märkligt att många av oss hanterar belysning på just det sättet? Trots att det går åt massor av energi i onödan? Lösningen är ett smart styrsystem, säger Anders Schultz som är Exaktors specialist på ljusstyrning.
– Att ljusstyrning med närvarosensorer sparar mycket energi, det är en etablerad sanning. Men under lång tid var det rätt bökigt att installera samtidigt som många användare tyckte att det var knepigt att använda. Vi tyckte att marknaden för styrsystem var onödigt krånglig och därför bestämde vi oss för att erbjuda ett smart och smidigt system som funkar för allt.
”Alla tänkbara scenarion”
Koolmesh är byggt på ett bluetooth-baserat meshnätverk där alla armaturer kommunicerar trådlöst med varandra. Det som skiljer Koolmesh från andra system på marknaden är att det sitter en sensor i varje armatur.
– De flesta andra styrsystem jobbar med grupper. Bara en armatur i gruppen utrustas med en sensor som tänder upp alla de andra armaturerna i gruppen. Nackdelen, förutom att systemet är trögare, är att du inte kan styra med samma precision. Det är som om du går på toaletten på en våning och samtidigt spolar på den som ligger på våningen under, resonerar Anders Schultz.
Genom att styra belysningen på armatur- nivå skapas massor av fördelar.
– Det här är ett system som löser alla tänkbara scenarion: närvaro, frånvaro, zon, stand alone, schema, tryckknapp, astro, trapp- hus, timer, dagsljuskompensering, brand- larm, larm samt möjlighet att integrera i andra system som till exempel ventilation. Tekniken gör det också möjligt att undvika så kallad falsk detektering, det vill säga att belysningen tänder upp på till exempel fel plats eller våningsplan eller i anslutning till maskinceller.
Jämför LED med LED
Montaget är enkelt och kostnadseffektivt
för installatören och programmeringen görs enkelt med en app i telefon eller platta.
I princip ska inte användaren behöva göra något alls. Skulle fastighetsägaren sedan vilja bygga om ett kontor och flytta väggar måste man inte göra om hela anläggningen. Det är bara att programmera om armaturerna.
– Energikalkylen är galen, säger Anders Schultz:
– Byter du ut en befintlig LED-anlägg- ning till nya armaturer med Koolmesh har du en energibesparing på cirka 60 procent. Vi jämför alltså LED med LED. Gamla lysrörsarmaturer har vi nästan slutat att göra beräkningar på, för det är så självklart.
Byter du ut en befintlig LED-anlägg- ning till nya armaturer med Koolmesh har du en energibesparing på cirka 60 procent.
Anders Schultz
Projektsäljare, Exaktor