Garaget upplevs mycket tryggare
När Landskronahem behövde uppdatera belysningen i sina garage blev bytet till LED-armaturer från Exaktor en rejäl bonus som sänkte energiförbrukningen med hela 71 procent. Sensorstyrningen kapade förbrukningen ytterligare 22 procent.
Att 17 miljoner gamla lysrör i Sverige successivt fasas ut i anpassningen till nya EUdirektiv gör direkt skillnad på energiförbrukningen där nya LED-armaturer tar vid. Och billigare elräkningar är inte den enda vinsten.
– Vi har fått jättebra feedback från våra hyresgäster som känner att garaget upplevs mycket tryggare, säger Daniel Nordstedt.
Närvarostyrning gör stor skillnad
Daniel är IT- och tekniksamordnare på Landskronahem och sitter med i bolagets energigrupp där man, liksom många andra i dessa tider, stångats med skenande energipriser.
– Vi tittade över hur vi kunde spara och effektivisera vår energianvändning och kom så smått in på det här med belysning, framför allt i våra garage, berättar Daniel.
Bostadsföretaget Landskronahem har sju garage i anslutning till sina fastigheter och när man gjorde en inventering på belysningssidan kunde man ganska snabbt konstatera att det fanns stora brister, framför allt i styrningen.
– Vi såg till exempel att vissa garage hade belysningen i gång dygnet runt. Här förstod vi att närvarostyrning med sensorer skulle kunna göra skillnad, så vi tog kontakt med Ahlsell för att få råd vid val av nya armaturer, berättar Daniel.
Programmering för belysningsoptimering
Som ledande teknisk distributör i Norden inom installationsprodukter har Ahlsell en central avdelning med specialistsäljare inom belysning. Belysningsspecialisterna gör projekteringar ute hos kund och föreslår lämpliga produkter som resulterar i många anpassade och energibesparande lösningar ute hos kund. Förslaget som landade hos Landskronahem var Exaktor-armaturer från Proton Lighting.
Hans Malmros, regional KAM på Ahlsell, berättar:
– Det har blivit mycket Exaktor för vår del eftersom det passar många ändamål hos våra kunder. Dessutom har vi fått väldigt bra hjälp av Rickard Bengtsson som har blivit lite av en förlängd arm för oss.
Jo, Rickard Bengtsson, distriktssäljare för Proton Lighting i distrikt Syd, har definitivt haft ett finger med i spelet. I samtliga garage där Exaktor-armaturerna har installerats har Rickard bistått med programmering för belysningsoptimering. Och Rickard har haft nära kontakt med Daniel för att gå igenom alla tekniska lösningar.
– Daniel är ju lite av en tekniknörd och är extremt lättlärd, säger Rickard.
Uppgraderat till senaste systemet
Visst stämmer det att Daniel gillar teknik. Det sista garaget där installation gjordes kunde man använda de allra senaste LEDarmaturerna från Exaktor, uppgraderade med Koolmesh-systemet. Här ger Daniel ett extra plus till den nya styrningen.
– Det är så smidigt att programmera. Hela anläggningen är väldigt lätt att hålla koll på och jag har fått bra support av Rickard på hur jag ska sköta anläggningen efter driftsättning. Jag gillar att man så enkelt kan se energiförbrukningen och justera belysningen, säger Daniel.
Det nya, uppgraderade Koolmeshsystemet har många fördelar, konstaterar Rickard:
– Med Bluetooth 4.0 får du kortare räckvidd mellan armaturerna och systemet ger enkel tillgång till fjärrstyrning av anläggningen. Det är helt enkelt mycket bättre. Daniel fortsätter:
– Jag upplever det nya systemet som både stabilare och snabbare på att hantera alla armaturerna i nätverket.
Innan installationen snittade vi på runt 49 kWh per dag. Med de nya sensorstyrda LED-armaturerna har vi kommit ner så lågt som till 4,2 kWh per dag.
– Daniel Nordstedt, IT- och tekniksamordnare på Landskronahem samt medlem i bolagets energigrupp
FÖRE byte och installation av LED-armaturer från Exaktor
EFTER installation av LED-armaturer från Exaktor
Från 49 till 4,2 kWh per dag
Den sista installationen som gjorts ligger så pass i närtid att man i skrivande stund inte kan se så mycket statistik. Men när Daniel går in i systemet och tittar på energiförbrukningen per timme för enskilda dagar talar siffrorna sitt tydliga språk.
– Innan installationen snittade vi på runt 49 kWh per dag. Med de nya sensorstyrda LED-armaturerna har vi kommit ner så lågt som till 4,2 kWh per dag, säger Daniel.
Garaget är indelat i 12 zoner där belysningen anpassas utifrån rörelse och närvaro.
– Vad man slås direkt av när man kommer in i garaget är det nya, förbättrade ljuset, säger Hans. Liknande förbättringar har Hans och Rickard sett när man samarbetat kring projekt och installation av LED-belysning på skolor, sporthallar och andra offentliga miljöer. Till exempel har klassrumsbelysningen på Sundsgymnasiet i Vellinge blivit en stor succé där man gått från, som sämst, 58 Lux med gamla lysrör till nuvarande 1000 Lux med LED-belysning från Exaktor.
– Rätt ljus har många psykologiska faktorer med sig som inte alla är medvetna om. Det är jätteroligt att höra hur entusiastiska både lärare och elever är, säger Rickard.