Det är människorna som gör skillnaden

Samarbetet mellan Stålrör och Proton Engineering är ett skolexempel på hur man lyckas tillsammans.

Stålrör, det är precis som det låter. Ett företag helt specialiserat på att lagerhålla, kapa och leverera rör och stång till svensk verkstadsindustri. Men det handlar inte om en traditionell grossistverksamhet, betonar Thomas Eriksson.
– Hela idén med vår verksamhet är att vi ska jobba långsiktigt och mycket nära våra kunder. Vi ska känna till våra kunders behov och utmaningar in i minsta detalj och anpassa oss efter dem. Halva vårt lager är kundspecifikt och vi rättar oss snabbt och flexibelt efter kundernas förutsättningar. Att vi har den tekniska förståelsen är avgörande. Proton Engineering har sina unika flöden som ställer krav på materialet – det finns helt enkelt inte ett recept som gäller alla. Konceptet har varit vinnande; att man springer på pall från Stålrör på golvet är så gott som standard ute hos tillverkningsföretagen. Det lilla familjeföretaget som startade i Halmstad 1966 har i dag vuxit till 53 medarbetare.

Det är lite som ett äktenskap. Det krävs ömsesidigt respekt och en bra dialog för att vårda relationen, säger Thomas Eriksson som är försäljningschef på Stålrör.

Värdefull kompetens

Relationen med Proton Engineering är mångårig och bygger på ömsesidigt förtroende. I dag levererar man en rad olika grundartiklar i form av raka rör i olika dimensioner och kvaliteter som Proton Engineering sedan bockar och bearbetar för kunds räkning. Men det är förstås inte rören som gör skillnaden, det är människorna, betonar Fabian Furberg som är inköpsansvarig på Proton Engineering.

– Vi är experter på att bocka och ändforma. Thomas och gänget på Stålrör är experter på rör och vi är beroende av deras expertis. Vi kanske har en idé när vi gör en förfrågan, men kan vi då få ett motbud, till exempel ett förslag på hur ett annat materialval eller en annan lösning kan leda till bättre kvalitet, flöden och pris så är det något som alla i leveranskedjan vinner på i det långa loppet. Proton Engineering och Stålrör har ju ett gemensamt mål och det är att nå ett så bra resultat som möjligt för slutkunden.

Stålrör är specialiserat på rör och stång som lagerhålls, kapas och levereras till svenska tillverkningsföretag. Verksamhetsidén bygger på att man jobbar nära kunderna – hälften av lagret är kundspecifikt utformat.

Ömsesidigt förtroende

Det låter enkelt – men hur når man dit? Både Thomas och Fabian är överens om att allt hänger på dialogen.

– Vi måste hela tiden prata med varandra. Genom en ständig dialog kan vi på Stålrör förstå vilka svårigheter och möjligheter ett projekt rymmer och komma fram till vårt bästa möjliga bidrag, konstaterar Thomas.

– För oss är det jätteviktigt att Proton är tydliga med sina behov och krav. Att det finns en långsiktighet i relationen skapar också en trygghet. Det är som vilket äktenskap som helst. Man lär känna varandra och varandras sätt att vara och man får ge och ta. Ibland kommer det något hinder på vägen som man navigerar runt. Vi har skapat en gemensam historia, Proton Engineering har funnits där och stöttat oss när vi har behövt hjälp och därför är vi redo att bryta ryggen för Proton. Alla våra 53 medarbetare har en relation till Proton och står beredda att göra allt för att stötta om det är något som behöver lösas.

Vi har skapat en gemensam historia. Proton Engineering har funnits där och stöttat oss när vi har behövt hjälp och därför är vi redo att bryta ryggen för Proton.

Thomas Eriksson

Försäljningschef Stålrör

Fler case

Enjoy
succeeding
together.®